Rasbeschrijving

Het exterieur van een Arabo-Fries is een licht barokke, met lichte Friese uitstraling en een sportief, atletisch gevormd uiterlijk in een zwarte kleur.

De Arabo-Fries is harmonisch gebouwd met ruimte voor hart en longen en is hoogbenig met harde en droge gewrichten en met een correcte beenstelling. Het paard is compact, niet al te lang, de romp heeft een voldoende diepte en breedte en is bij voorkeur opwaarts gebouwd. De schoft is goed ontwikkeld en lang evenals de schouder.

Het hoofd is het uithangbord van de zwarte Arabo-Fries. Het dient edel te zijn met mooie, kleine, puntige naar elkaar wijzende oortjes en grote sprekende, donkere ogen. Het neusbeen mag een zachte Arabische uitstraling vertonen.

De hals heeft voldoende lengte en is opwaarts naar voor gericht, afgerond en sluit mooi aan op een schuine schouder.

De rug is mooi gespierd en niet te lang. Het kruis mag niet afhangend zijn maar breed en lang. De verbinding tussen rug en kruis is krachtig.

De beweging in stap is fors en ruim en dus treedt het achterbeen in of iets over de afdruk van het voorbeen. De draf dient opwaarts gericht te zijn met een zuivere takt, ruim uit de schouder en met een sterk ondertredend, stuwende achterhand zodat het paard echt opwaarts loopt. De galop dient rustig in eenzelfde takt en ritme te verlopen met een goed ondergebracht achterbeen. De achterhand dient goed onder het lichaam te worden gebracht in een zuivere drie takt beweging.

In stap, draf en galop streven we naar een zuiverheid, een vast ritme en een soepelheid van de gangen. 

De Arabo-Fries is zeer intelligent, werkwillig, super leergierig, gedreven, betrouwbaar en aanhankelijk. Het ras heeft een nuchter hoofd en een hoge schrikdrempel. De Arabo-Fries heeft een levendig en meewerkend karakter. Het ras beschikt over veel uithoudings- en doorzettingsvermogen en is gemakkelijk op te leiden.